04 September Current Affairs MCQ 2020 |

 

1. What is the name of the typhoon that made a landfall recently in the North Korea?
हाल ही में उत्तर कोरिया में आए तूफान का नाम क्या है?

  1. Bavi
  2. Vayu
  3. Kompasu
  4. Tembin

Answer: Bavi

2. Which anniversary the Life Insurance Corporation of India (LIC) celebrated on September 1, 2020?

भारतीय जीवन बीमा निगम (LIC) ने 1 सितंबर, २०२० को कौन सी वर्षगांठ मनाई?

  1. 60th 
  2. 61st
  3. 63th
  4. 64th

Answer: 64th

3. What is India’s rank in the Global Innovation Index (GII) 2020?
ग्लोबल इनोवेशन इंडेक्स (GII) 2020 में भारत की रैंक क्या है?

  1. 35th
  2. 40th
  3. 44th
  4. 48th

Answer:48th

4. Which magazine releases “40 Under 40” list of influential people?
प्रभावशाली लोगों की सूची “40 अंडर 40” किस मैगज़ीन द्वारा जारी की जाती है?

  1. TIME
  2. Fortune
  3. Forbes
  4. PwC

Answer: Fortune

5. As per the NCRB’s 2019 Report, which state witnessed the most number of suicides due to unemployment?
एनसीआरबी की 2019 रिपोर्ट के अनुसार, किस राज्य में बेरोजगारी के कारण सबसे अधिक आत्महत्याएं हुई हैं?

  1. Karnataka 
  2. Maharashtra
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: Karnataka 

6. How many universities from India qualified for the Times Higher Education (THE) World University Ranking (WUR) 2021?
भारत के कितने विश्वविद्यालय टाइम्स हायर एजुकेशन (THE) वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग (WUR) 2021 के लिए क्वालिफाइ किए हैं?

  1. 55
  2. 63
  3. 69
  4. 75

Answer: 63

7. Which company has become the first Indian dairy company to be in Rabobank’s Global Top 20 list?
कौन सी कंपनी Rabobank की ग्लोबल टॉप 20 सूची में शामिल होने वाली पहली भारतीय डेयरी कंपनी बन गई है?

  1. Amul
  2. Milma Milk 
  3. Nandini Milk
  4. Mother Dairy

Answer: Amul

8. Which IIT has collaborated with University of Pardubice, Czech Republic for data protection project?
डेटा संरक्षण परियोजना के लिए किस आईआईटी ने यूनिवर्सिटी ऑफ पर्डूबिस, चेक रिपब्लिक के साथ सहयोग किया है?

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Roorkee 
  3. IIT Hyderabad
  4. IIT Guwahati

Answer: IIT Guwahati

9. Who is the author of ‘The Commonwealth of Cricket: A Lifelong Love Affair with the Most Subtle and Sophisticated Game Known to Humankind’? 
‘द कॉमनवेल्थ ऑफ क्रिकेट: ए लाइफलॉन्ग लव अफेयर विद द मोस्ट सटल एंड सोफिस्टिकेटेड गेम नॉन टू ह्यूमनकाइंड’ के लेखक कौन हैं?

  1. Akash Chopra 
  2. Mithali Raj
  3. N. Srinivasan
  4. Ramachandra Guha

Answer: Ramachandra Guha

10. Which contest is launched by the Ministry of Jal Shakti with an aim of water conservation and management?
जल संरक्षण मंत्रालय ने जल संरक्षण और प्रबंधन के उद्देश्य से कौन सी प्रतियोगिता शुरू की है?

  1. Water Heroes
  2. Water Fighters
  3. Planet Saviours
  4. Every Drop Counts 

Answer: Water Heroes

11. Which IIT has established an independent School of Artificial Intelligence (ScAI) on its campus?
किस आईआईटी ने अपने परिसर में एक स्वतंत्र स्कूल ऑफ आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (ScAI) की स्थापना की है?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Bombay
  3. IIT Madras
  4. IIT Ropar

Answer:IIT Delhi

12. Who is appointed as the new chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?
आयुध निर्माणी बोर्ड (ओएफबी) के नए अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

  1. CS Vishwakarma
  2. R Madhavan
  3. Kailasavadivoo Sivan
  4. G. Satheesh Reddy

Answer:CS Vishwakarma

13.Who has been appointed as the first CEO of the Indian Railway Board?
भारतीय रेलवे बोर्ड के पहले सीईओ के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

  1. VK Yadav
  2. Rajiv Bansal 
  3. PC Sharma
  4. Manjula Rangarajan 

Answer: VK Yadav

14. Which IAS officer has become the first woman Director General (DG) of Bureau of Civil Aviation Security?
कौन सी IAS अधिकारी नागरिक उड्डयन सुरक्षा ब्यूरो की पहली महिला महानिदेशक (DG) बन गई हैं?

Aruna Sundararajan
Poonam Malakondaiah
Durga Shakti Nagpal
Usha Padhee

Answer: Usha Padhee

 


One Liners

  • Central Govt  has given  one year extension up to September 1, 2021 to LC Goyal as Chairman and Managing Director, India Trade Promotion Organisation (ITPO).
  • September 2020 will be celebrated as “Poshan Maah” or “Nutrition Month“.
  • Cycling Federation of India partnered with Contarctica to host the first ever Cycling Summit in 2021 at Delhi, Mumbai and Bengaluru.
  • September 2 is observed as World Coconut Day. The theme of World Coconut Day 2020 this year is – “Invest in Coconut to save the world”.

In Hindi

  • केन्द्रीय सरकार ने 1 सितंबर, 2021 तक एलसी गोयल को भारत व्यापार संवर्धन संगठन के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक के रूप में एक वर्ष का विस्तार दिया है।
    सितंबर 2020 को “पोषन माह” के रूप में मनाया जाएगा।
  • साइक्लिंग फेडरेशन ऑफ इंडिया ने दिल्ली, मुंबई और बेंगलुरु में 2021 में पहली बार साइक्लिंग शिखर सम्मेलन की मेजबानी करने के लिए कन्टार्कटिका के साथ भागीदारी की।
  • 2 सितंबर को विश्व नारियल दिवस के रूप में मनाया जाता है। इस वर्ष विश्व नारियल दिवस 2020 का विषय है – “दुनिया को बचाने के लिए नारियल में निवेश करें”।

 

==============================================================

Previous Assignment Answers

  • Solar Corporation of India Ltd. Is headquartered in which city? – New Delhi
  • Nazi concentration camp ‘Dachau’ was located in which country? – Germany
  • Who was the first Indian to qualify for Olympics? – PT Usha
  • Durand Cup is associated with which sport? – Football
  • SAARC was founded on 8th December 1985 in which city? – Dhaka (B’desh)
    ===========================================

Assignment

  • Amnok River forms boundary between which two countries? 
  • Who is known as the ‘Father of White Revolution’ of India?
  •  Ministry of Jal Shakti was formed in which year?
  • Which Indian state is the top producer of coconut?
  • Who is known as the ‘Father of the Indian Renaissance’?

 

Print Friendly, PDF & Email