05 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

Share This Article with Your Friends
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Election Commission will set up India’s first regional voters’ awareness centre in which city?
चुनाव आयोग किस शहर में भारत का पहला क्षेत्रीय मतदाता जागरूकता केंद्र स्थापित करेगा?

  1.  Surat
  2. Jaipur
  3. Dehradun
  4. New Delhi

Answer: Jaipur

2. Who has been appointed the Director (R&D) of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL)?
नवरत्न रक्षा PSU भारत इलेक्ट्रॉनिक्स लिमिटेड (BEL) के निदेशक (R & D) किसे नियुक्त किया गया है?

  1. R Madhavan
  2. K Sivan
  3. G Satheesh Reddy
  4.  M V Raja Sekhar

Answer: M V Raja Sekhar

3. P Iniyan is associated with which game?
P Iniyan किस खेल संबन्धित हैं?

  1. Squash 
  2. Chess
  3. Polo
  4. Table Tennis

Answer: Chess

4. Murali Ramakrishnan has been appointed the MD and CEO of which private sector bank?
मुरली रामकृष्णन को किस निजी क्षेत्र के बैंक का एमडी और सीईओ नियुक्त किया गया है?

  1. South Indian Bank
  2. HDFC Bank
  3. Nainital Bank
  4. Federal Bank

Answer: South Indian Bank

5. Sonamura-Daudkandi inland waterways connects Tripura with which country?  

सोनमुरा-दाउदकंडी अंतर्देशीय जलमार्ग त्रिपुरा को किस देश से जोड़ता है?

  1. Sri Lanka
  2. Myanmar
  3. Thailand
  4. Bangladesh

Answer: Bangladesh

6. Who became the first Indian to win a singles match at the US Open in seven years?

सात वर्षों में यूएस ओपन में एकल मैच जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने?

  1. Sumit Nagal
  2. Divij Sharan 
  3. Somdev Devvarman
  4. Prajnesh Gunneswaran

Answer: Sumit Nagal

7. Which state launched ‘Gandagi Bharat Chhodo’ campaign?
किस राज्य ने ‘गंदगी भारत छोडो’ अभियान की शुरुआत की?

  1. Bihar
  2. Assam
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

8. Which skill building programme for civil servants has been launched by the Central Government?
केंद्र सरकार द्वारा सरकारी बाबुओ के लिए कौन सा कौशल निर्माण कार्यक्रम शुरू किया गया है?

  1. Mission Atmayogi
  2. Mission Sankalp 
  3. Mission Umang
  4. Mission Karmayogi

Answer: Mission Karmayogi

9. India signed an MoU with which country for cooperation in the field of good quality textiles?
भारत ने अच्छी गुणवत्ता के वस्त्र के क्षेत्र में सहयोग के लिए किस देश के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?

  1. Japan
  2. China 
  3. Germany
  4. South Korea

Answer: Japan

10. Government of Australia has appointed which cricketer to the board of the Australia-India Council?
ऑस्ट्रेलिया सरकार ने ऑस्ट्रेलिया-भारत परिषद के बोर्ड में किस क्रिकेटर को नियुक्त किया है?

  1. Ricky Ponting 
  2. Andrew Symonds
  3. Matthew Hayden
  4. Michael Clark

Answer: Matthew Hayden

11. What was the theme of 3rd Annual Leadership Summit of US-India Strategic Partnership Forum (USISPF)
यूएस-इंडिया स्ट्रेटेजिक पार्टनरशिप फोरम (USISPF) के तीसरे वार्षिक नेतृत्व शिखर सम्मेलन का विषय क्या था?

  1. Walking Straight
  2. Sailing through Strorms
  3. Navigating New Challenges 
  4. Building New World Together

Answer: Navigating New Challenges 

12.India signed an MoU with which country for cooperation in the field of Geology and Mineral Resources?
भारत ने भूविज्ञान और खनिज संसाधनों के क्षेत्र में सहयोग के लिए किस देश के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?

  1. Sweden
  2.  Denmark
  3.  Finland
  4. Germany

Answer:  Finland

13. As per the NCRB 2019 Report, which state recorded the maximum incidents of railway accidents?
NCRB 2019 रिपोर्ट के अनुसार, किस राज्य ने रेलवे दुर्घटनाओं की अधिकतम घटनाओं को दर्ज किया?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Maharashtra

14. As per the State Bank of India’s (SBI) Ecowrap report, India’s real GDP likely to contract by what percent in FY21?
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया (एसबीआई) इकोरैप रिपोर्ट के अनुसार, भारत की वास्तविक जीडीपी के वित्त वर्ष 21 में कितने प्रतिशत संकुचन हो सकता है?

10.9
11.2 
19.6
23.9 

Answer: 10.9

15. National Wildlife Day is observed every year on which day?
राष्ट्रीय वन्यजीव दिवस हर साल किस दिन मनाया जाता है?

  1. September 2
  2. September 3
  3. September 4
  4. September 5

Answer: September 4

 


One Liners

Ladakh and Lakshadweep integrated in One Nation One Ration Card programme.
Team NTPC won All India Management Association (AIMA) – Chanakya (Business Simulation Game) National Management Games (NMG) 2020. 
Unacademy has become a unicorn with a $150 million funding from SoftBank.
ICICI Bank launched ‘Home Utsav’, a virtual property exhibition that digitally showcases real estate projects by renowned developers from key cities across the country.

In HINDI

लद्दाख और लक्षद्वीप वन नेशन वन राशन कार्ड कार्यक्रम में एकीकृत किए गए।
टीम एनटीपीसी ने ऑल इंडिया मैनेजमेंट एसोसिएशन (AIMA) – चाणक्य (बिजनेस सिमुलेशन गेम) नेशनल मैनेजमेंट गेम्स (NMG) 2020 जीता।
सॉफ्टबैंक से 150 मिलियन डॉलर की फंडिंग के साथ Unacademy एक यूनिकॉर्न बन गया है।
ICICI बैंक ने ‘होम उत्सव’ का शुभारंभ किया, जो एक आभासी संपत्ति प्रदर्शनी है जो देश भर के प्रमुख शहरों के प्रसिद्ध डेवलपर्स द्वारा डिजिटल रूप से रियल एस्टेट परियोजनाओं को प्रदर्शित करती है।

 


Previous Assignment Answers

  • Amnok River forms boundary between which two countries? – North Korea and China
  •  Who is known as the ‘Father of White Revolution’ of India? – Verghese Kurien
  • Ministry of Jal Shakti was formed in which year? – 2019
  • Which Indian state is the top producer of coconut? – Kerala
  • Who is known as the ‘Father of the Indian Renaissance’? – Raja Ram Mohan Roy

Assignment

  • Who is the Union Minister of Food Processing Industries?
  •  What is the currency of Japan?
  • What is the capital of North Korea?
  • What is the currency of Hong Kong?
  • Who is current President of Iran?
Print Friendly, PDF & Email