06 – 07 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

1. Which country has decided to provide subsidies to its companies that shift their manufacturing setup from China to India, Bangladesh and ASEAN Countries?
किस देश ने अपनी कंपनियों को सब्सिडी प्रदान करने का निर्णय लिया है जो चीन से भारत, बांग्लादेश और आसियान देशों में अपने विनिर्माण सेटअप को स्थानांतरित करेंगी?

  1. Japan 
  2. Francea
  3. South Korea
  4. The United States

Answer : Japan 

2.Which country’s High Court has ordered that Hindu widows are entitled to share in all properties of their deceased husband.

किस देश के उच्च न्यायालय ने आदेश दिया है कि हिंदू विधवाएँ अपने मृत पति की सभी संपत्ति में हिस्सा लेने की हकदार हैं?

  1. Iran
  2. Turkey
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Answer : Bangladesh

3. Which country hosted the G-20 foreign ministers meeting?

किस देश ने जी -20 के विदेश मंत्रियों की बैठक की मेजबानी की?

  1. Qatar
  2. Russia
  3. Germany 
  4. Saudi Arabia

Answer : Saudi Arabia

4. Which day in India is celebrated as Teacher’s Day?

 भारत में किस दिन को शिक्षक दिवस के रूप में मनाया जाता है?

  1. September 3
  2. September 4
  3. September 5
  4. September 6

Answer : September 5

5. What is India’s rank in the world in terms of road network?
सड़क नेटवर्क के मामले में दुनिया में भारत की रैंक क्या है?

  1. first
  2. second
  3. third
  4. seventh

Answer : second

6. Shanghai Cooperation Organization Defence Ministers’ Meet held in which city?
शंघाई सहयोग संगठन रक्षा मंत्रियों की बैठक किस शहर में आयोजित की गई?

  1.  New Delhi
  2. Beijing
  3.  Moscow
  4.  Islamabad

Answer : Moscow

7. Which country became the second European nation after France to join ‘Indo-Pacific club’?
फ्रांस के बाद इंडो-पैसिफिक क्लब में शामिल होने वाला दूसरा यूरोपियन देश कौन सा बन गया?

  1. Portugal
  2. Spain
  3. Sweden
  4. Germany

Answer : Germany

8. Which state topped the chart among all Indian States and Union Territories in the Business Reform Action Plan (BRAP) 2019 rankings?

बिजनेस रिफॉर्म एक्शन प्लान (BRAP) 2019 रैंकिंग में सभी भारतीय राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में से कौन सा राज्य शीर्ष पर है?

  1. Gujarat
  2. Telanagna
  3. Uttar Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer :Andhra Pradesh

9. INDRA NAVY is a biennial bilateral maritime exercise between India and which other country?
INDRA NAVY भारत और किस अन्य देश के बीच द्विवार्षिक द्विपक्षीय समुद्री अभ्यास है?

  1. The USA
  2. France
  3. Russia
  4. Japan

Answer : Russia

10. As per the revised guidelines of RBI, start-ups loans of up to what amount would qualify for the priority sector?
आरबीआई के संशोधित दिशानिर्देशों के अनुसार, किस राशि तक के स्टार्ट-अप ऋण प्राथमिकता वाले क्षेत्र के लिए योग्य होंगे?

  1. Rs 50 crore 
  2. Rs 70 crore 
  3. Rs 90 crore
  4. Rs 100 crore

Answer : Rs 50 crore 

11. The National Institute of Tribal Research (NITR) will be set up in which city?
नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ ट्राइबल रिसर्च (NITR) की स्थापना किस शहर में की जाएगी?

Mumbai
Jaipur 
Bhopal
New Delhi

Answer : New Delhi

12. Dr Beoncy Laishram is the first transgender doctor of which region?

डॉ बेओन्सी लेशराम किस क्षेत्र की पहली ट्रांसजेंडर डॉक्टर हैं?
North India
South India
West India
North East India

Answer : North East India

13. S. Krishnan has been appointed the managing director and chief executive officer of which bank?
एस. कृष्णन को किस बैंक का प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी नियुक्त किया गया है?

Syndicate Bank 
Canara Bank 
HDFC Bank
Punjab and Sindh Bank

Answer : Punjab and Sindh Bank

14. “The Little Book of Green Nudges“ book is launched by which organization?
“द लिटल बुक ऑफ ग्रीन नजेश” पुस्तक किस संगठन द्वारा लॉंच की गई है??

WHO
WTO
IMF
UNEP

Answer : UNEP

15. India was represented by which Union Minister in the 5th BRICS Culture Ministers Meet?

5 वें ब्रिक्स संस्कृति मंत्रियों की बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किस केंद्रीय मंत्री ने किया?

  1. Piyush Goyal
  2. Prakash Javdekar
  3. Narendra Singh Tomar
  4. Prahlad Singh Patel

Answer : Prahlad Singh Patel

 


One Liners

  • The Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), the apex body of the Indian automotive industry, has elected Kenichi Ayukawa as its new president.

  • Google has partnered with Bangladesh Water Development Board to bring the flood warning services to Bangladesh.

  • IT Delhi incubated startup Chakr Innovation has launched ‘Chakr DeCoV’ to decontaminate N95 masks.

  • Veteran producer-director Johnny Bakshi passed away.

  • Jammu and Kashmir government set up a 10-member council for conservation of biological diversity and sustainable use of its components.

In Hindi

भारतीय मोटर वाहन उद्योग की सर्वोच्च संस्था सोसाइटी ऑफ इंडियन ऑटोमोबाइल मैन्युफैक्चरर्स (सियाम) ने केनिची आयुकावा को अपना नया अध्यक्ष चुना है।
Google ने बाढ़ की चेतावनी सेवाओं को बांग्लादेश में लाने के लिए बांग्लादेश जल विकास बोर्ड के साथ भागीदारी की है।
आईआईटी दिल्ली इनक्यूबेटेड स्टार्टअप चक्र इनोवेशन ने एन 95 मास्क को शुद् करने के लिए ‘चकर देकोव’ लॉन्च किया है।
दिग्गज निर्माता-निर्देशक जॉनी बख्शी का निधन हो गया।
जम्मू और कश्मीर सरकार ने जैविक विविधता के संरक्षण और इसके घटकों के स्थायी उपयोग के लिए 10 सदस्यीय परिषद की स्थापना की।

Previous Assignment Answers

  • Who is the Union Minister of Food Processing Industries? – Harsimrat Kaur Badal
  •  What is the currency of Japan? – Japanese Yen
  •  What is the capital of North Korea? – Pyongyang
  • What is the currency of Hong Kong? – HK Dollar
  • Who is current President of Iran? – Hasan Rouhani

Assignment

  • United Nations Development Programme (UNDP) is headquartered in which city?
  • What is the currency of Belarus?
  • What is the capital of South Korea?
  • The first Lok Sabha was constituted on which date?
  • Which organisation releases Red data book?

 

Print Friendly, PDF & Email