08 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

Share This Article with Your Friends
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

1.3rd phase of Back to Village (B2V) programme has been announced by the Government of India with respect to which of the following state/Uts?
भारत सरकार द्वारा बैक टू विलेज (बी 2 वी) कार्यक्रम के तीसरे चरण की घोषणा निम्नलिखित में से किस राज्य / यूटी के संबंध में की गई है?

  1. Bihar
  2. Ladakh
  3. Uttar Pradesh
  4. Jammu & Kashmir

Answer : Jammu & Kashmir

2. Which state has launched the SVAYEM scheme to provide self-employment to around 2 lakh youths of the state?

किस राज्य ने लगभग 2 लाख युवाओं को स्वरोजगार प्रदान करने के लिए SVAYEM योजना शुरू की है?

  1. Assam
  2. Punjab
  3. Chattisgarh
  4. Meghalaya

Answer : Assam

3. As per the NCRB 2019 data, which state witnessed the maximum deaths due to collapsed structures? 
NCRB 2019 के आंकड़ों के अनुसार, किस राज्य में ढह गई संरचनाओं के कारण सबसे अधिक मौतें हुई हैं?

  1. Rajasthan
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer : Uttar Pradesh

4. Which state has banned online gambling games?
किस राज्य ने ऑनलाइन जुए के खेल पर प्रतिबंध लगा दिया है?

  1. Telangana
  2. Uttar Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer : Andhra Pradesh

5. Which day is observed as ‘International Day of Clean Air for Blue Skies’?  
किस दिन को ‘ब्लू स्काईज के लिए स्वच्छ वायु का अंतर्राष्ट्रीय दिवस’ के रूप में मनाया जाता है?

  1. September 4
  2. September 5
  3. September 6
  4. . September 7

Answer : September 7

6. Chief Minister of which state has pledged to donate his eyes?
किस राज्य के मुख्यमंत्री ने अपनी आँखें दान करने का संकल्प लिया है?

  1. Assam
  2. Jharkhand
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka

Answer : Tamil Nadu

9. Which among the following players has become the first cricket ambassador of the “SBOTOP” sportsbook brand?
निम्नलिखित में से कौन सा खिलाड़ी “SBOTOP” स्पोर्ट्सबुक ब्रांड का पहला क्रिकेट एंबेसडर बन गया है?

  1. Virat Kohli
  2. Ben Stokes
  3. Steve Smith
  4. Dwayne Bravo

Answer : Dwayne Bravo

10. Which cricketer has become the second fastest after Virat Kohli to 2000 T20 runs?
कौन सा क्रिकेटर T20 में विराट कोहली के बाद सबसे तेज 2000 रन बनाने वाला खिलाड़ी बन गया है?

  1. Aaron Finch
  2. David Warner
  3. Jos Butler
  4. Eoin Morgan

Answer : Aaron Finch

11. Which state has released Electronic Hardware Manufacturing Policy-2020?
किस राज्य ने इलेक्ट्रॉनिक हार्डवेयर विनिर्माण नीति-2020 जारी की है?

  1. Kerala
  2. Gujarat
  3. Uttarakhand
  4. Tamil Nadu

Answer : Tamil Nadu

12. Which country hosted the 35th Session of the FAO Regional Conference for Asia and the Pacific (APRC 35)?
किस देश ने एशिया और प्रशांत क्षेत्र के FAO क्षेत्रीय सम्मेलन के 35 वें सत्र की मेजबानी की?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Japan
  4. India

Answer : Bhutan

13. Cricketer Ian Bell who has announced his retirement, belongs to which country?
क्रिकेटर इयान बेल जिन्होंने अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की है, वह किस देश के हैं?

  1. Australia 
  2. England 
  3. New Zealand
  4. South Africa

Answer : England 

14. Who has been elected the new president of the All India Tennis Association (AITA)? 
किसे अखिल भारतीय टेनिस संघ (AITA) का नया अध्यक्ष चुना गया है?

  1. Anil Jain
  2. Vijay Amritraj   
  3. Praveen Mahajan
  4. Rajan Kashyap

Answer : Anil Jain

15. Who announced Wilmington (US) as the first World War II Heritage City?

किसने विलमिंग्टन (यूएस) को विश्व युद्ध द्वितीय की प्रथम हेरिटेज सिटी के रूप में घोषित किया?

  1. UNESCO
  2. UNICEF
  3. POTUS
  4. WHO

Answer: POTUS

16. The first ever cannabis medicine project will be set up in which city?
 किस शहर में पहली कैनबिस दवा परियोजना स्थापित की जाएगी?

  1. Jammu 
  2. Shimla 
  3. Nainital
  4. Patna

Answer : Jammu 

17. Who won the Italian Grand Prix 2020?
इटालियन ग्रां प्री 2020 किसने जीता?

  1. Pierre Gasly
  2. Lewis Hamilton
  3. Valtteri Bottas
  4. Max Verstappen

Answer : Pierre Gasly

 

 


 

One Liners

  • Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Patrika Gate in Jaipur.

  • Punjab government launched “I Rakhwali” App to ensure greenery and to protect the environment in Punjab.

  • The Advertising Standards Council of India (ASCI) has named Manisha Kapoor as its new secretary-general. 

  • NITI Aayog and the International Transport Forum of OECD jointly launched the Decarbonizing Transport in Emerging Economies project

In Hindi 

प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने जयपुर में पत्रिका गेट का उद्घाटन किया।
पंजाब सरकार ने हरियाली सुनिश्चित करने और पंजाब में पर्यावरण की रक्षा के लिए “I Rakhwali” ऐप लॉन्च कियाI
एडवरटाइजिंग स्टैंडर्ड्स काउंसिल ऑफ इंडिया (ASCI) ने मनीषा कपूर को अपना नया महासचिव नामित किया है।
NITI Aayog और OECD के इंटरनेशनल ट्रांसपोर्ट फोरम ने संयुक्त रूप से इमर्जिंग इकोनॉमीज़ प्रोजेक्ट के लिए Decarbonizing Transport का शुभारंभ कियाI

……………………………………………………

Previous Assignment Answers

United Nations Development Programme (UNDP) is headquartered in which city? – New York (US)
 What is the currency of Belarus? – Belarusian Rouble
 What is the capital of South Korea? – Seoul
The first Lok Sabha was constituted on which date? – 17 April 1952
Which organisation releases Red data book? – IUCN

—————————————————————-
Assignment

Who is the chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
When was the Rajya Sabha first constituted?   
Who was the first Chairman of Rajya Sabha?
Who was the first Deputy Chairman of Rajya Sabha?
What is the capital city of Venezuela?

Print Friendly, PDF & Email