09 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. APJ Abdul Kalam testing range from where India successfully flight-tested Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) is located in which state?
एपीजे अब्दुल कलाम परीक्षण रेंज, जहां से भारत ने हाइपरसोनिक टेक्नोलॉजी डिमॉन्स्ट्रेटर व्हीकल (HSTDV) का सफलतापूर्वक उड़ान-परीक्षण किया, किस राज्य में स्थित है?

  1. Odisha
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Andhra Pradesh

Answer : Odisha

2. Which tennis player has been disqualified from the US Open 2020 for hitting a line judge with a tennis ball?
किस टेनिस खिलाड़ी को टेनिस गेंद से लाइन जज मारने के लिए यूएस ओपन 2020 से अयोग्य घोषित किया गया है?
Rafael Nad
Roger Federer
Dominic Thiem
Novak Djokovic

Answer : Novak Djokovic

3. Swabhiman Anchal region has recently been in the news. In which state this region lies?  
स्वाभिमान अंचल क्षेत्र हाल ही में खबरों में रहा है। यह क्षेत्र किस राज्य में है?

Assam
Tripura
Odisha
Uttarakhand

Answer : Odisha

4. Who among the following has been named by a British magazine as the “top world thinker” for Covid-19?
निम्नलिखित में से किसे ब्रिटिश पत्रिका ने कोविद -19 के लिए “शीर्ष विश्व विचारक” के रूप में नामित किया है?

  1. Smriti Irani
  2. KK Shailaja
  3. Sonia Gandhi
  4. Nirmala Sitharaman

Answer : KK Shailaja

5. As per the NCRB 2019 data, which state witnessed the highest number of deaths due to forces of nature? 
NCRB 2019 के आंकड़ों के अनुसार, किस राज्य में प्रकृति की ताकतों के कारण सबसे अधिक मौतें हुई हैं?

  1. Bihar
  2. Odisha
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer : Bihar

6. The wreckage of a German warship that was struck by a British torpedo in 1940 has been discovered off the coast of which country?
1940 में एक ब्रिटिश टॉरपीडो द्वारा मारे गए जर्मन युद्धपोत के मलबे को किस देश के तट पर खोजा गया है?

  1. Norway
  2. Denmark
  3. Finland
  4. Sweden

Answer : Norway

7. Who released the “State of Young Child in India” report?
“स्टेट ऑफ़ यंग चाइल्ड इन इंडिया” रिपोर्ट किसने जारी की?

  1. Ram Nath Kovind
  2. Venkaiah Naidu
  3. Arjun Munda
  4. Narendra Modi

Answer : Venkaiah Naidu

8. Raj Kumar Srivastava has been appointed as the next Ambassador of India to which country?
राज कुमार श्रीवास्तव को किस देश में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. Japan
  2. Burkina Faso
  3. Republic of Congo
  4. Republic of Croatia

Answer : Republic of Croatia

9. Who launched the ‘SPARROW’ system for J&K Administrative Service officers?
J & K प्रशासनिक सेवा के अधिकारियों के लिए ‘SPARROW’ प्रणाली का शुभारंभ किसने किया?

  1. Amit Shah
  2. Manoj Sinha
  3. Jitendra Singh
  4. Narendra Modi
  5. India

Answer : Manoj Sinha

10. As per a report based on National Statistical Office (NSO) survey, which state’s literacy rate is the worst among all the states in India ?
राष्ट्रीय सांख्यिकी कार्यालय (एनएसओ) सर्वेक्षण पर आधारित एक रिपोर्ट के अनुसार, भारत में सभी राज्यों में किस राज्य की साक्षरता दर सबसे खराब है?

  1. Bihar 
  2. Jharkhand
  3. West Bengal
  4. Andhra Pradesh

Answer : Andhra Pradesh

11. ‘Mask ATM’ has been Inaugurated in which District of Uttar Pradesh?
‘मास्क एटीएम ’का उद्घाटन उत्तर प्रदेश के किस जिले में हुआ?

  1. Firozabad
  2. Aligarh
  3. Pratapgarh
  4. Saharanpur

Answer : Saharanpur

12. International Literacy Day is observed on which day? 
अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 6th September
  2. 7th September
  3. 8th September
  4. 9th September

Answer : 8th September

13. Which state has decided to install rice ATMs for ration card holders?
किस राज्य ने राशन कार्ड धारकों के लिए चावल एटीएम स्थापित करने का निर्णय लिया है?

  1. Odisha
  2. Assam   
  3. Rajasthan
  4. Karnataka

Answer : Karnataka

————————————————————————————————————

One Liners

 

  • Vodafone Idea, a joint venture between Britain’s Vodafone and Idea Cellular, rebranded itself as “Vi”. Ravinder Takkar is the MD and CEO at Vodafone Idea Limited.
  • The Assam government has approved the addition of 30.53 sq km to the 884 sq km Kaziranga National Park.
  • Oscar-winning Czech director Jiri Menzel whose 1966 movie “Closely Watched Trains” won the Academy Award for best foreign-language film, has died at age 82.
  • The government of Himachal Pradesh and the World Bank signed $82 million loan for the implementation of Himachal Pradesh State Roads Transformation Project

In Hindi

Vodafone Idea को अब “VI” नाम से जाना जाएगा. रवीन्द्र टक्कर Vodafone Idea के MD and CEO हैं।

असम के काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान को 3,053 हेक्टेयर तक विस्तारित किया जाएगा।

ऑस्कर विजेता चेक निर्देशक जिरी मेनजेल जिनकी 1966 की फिल्म “क्लोज़ली वॉचेड ट्रेन” ने सर्वश्रेष्ठ विदेशी भाषा की फिल्म के लिए अकादमी पुरस्कार जीता, का 82 वर्ष की आयु में निधन हो गया है।
हिमाचल प्रदेश सरकार और विश्व बैंक ने हिमाचल प्रदेश राज्य सड़क परिवर्तन परियोजना के कार्यान्वयन के लिए $ 82 मिलियन ऋण पर हस्ताक्षर किएI

Previous Assignment Answers

  • Who is the chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)? – Pramod Chandra Mody
  • When was the Rajya Sabha first constituted?  –  3 April, 1952
  • Who was the first Chairman of Rajya Sabha? – Dr S Radhakrishnan
  • Who was the first Deputy Chairman of Rajya Sabha? – SV Krishnamoorthy Rao
  • What is the capital city of Venezuela? – Caracus

Assignment

  • Who is the chairman of NABARD?
  • The National Flag of India was adopted on which date?   
  • Who was the chief of Indian Army during 1971 Bangladesh Liberation War?
  • Who was the first Chief Election Commissioner of India (CEC)?
  • What is the capital city of Poland?
Print Friendly, PDF & Email