10 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. Which country has accepted India’s request of not supplying arms to Pakistan?
किस देश ने पाकिस्तान को हथियारों की आपूर्ति नहीं करने के भारत के अनुरोध को स्वीकार किया है?

  1. China
  2. Russia
  3. England
  4. The USA

Answer: Russia

2. Who conferred the Indira Gandhi Peace Prize on British broadcaster David Attenborough?
किसने ब्रिटिश प्रसारक डेविड एटनबरो को इंदिरा गांधी शांति पुरस्कार से सम्मानित किया?

  1. Narendra Modi
  2. Ram Nath Kovind
  3. Venkaiah Naidu
  4. Manmohan Singh

Answer: Manmohan Singh

3. The World Bank has cancelled funding for Bisri dam. The dam is located in which country?
विश्व बैंक ने बिसरी बांध के लिए फंडिंग को रद्द कर दिया है। यह बांध किस देश में स्थित है?

  1. Syria
  2. Libya
  3. Iran
  4. Lebanon

Answer: Lebanon

4. ‘Pashu Sanjeevani’ ambulance service has been launched in which city?
‘पशु संजीवनी’ एम्बुलेंस सेवा किस शहर में शुरू की गई है?

  1. Mysuru 
  2. Varanasi
  3. Allahabad
  4. Yamuna Nagar

Answer: Mysuru 

5. Which bank has been named the best bank in the world by New York-based financial publication Global Finance?
न्यूयॉर्क स्थित वित्तीय प्रकाशन ग्लोबल फाइनेंस द्वारा किस बैंक को दुनिया का सर्वश्रेष्ठ बैंक नामित किया गया है?

  1. ING Bank
  2. DBS Bank
  3. Barclays Bank PLC
  4. Bank of America

Answer: DBS Bank

6. Chandrayaan-3, India’s mission to Moon, is likely to be launched in which year? 
चंद्रयान -3, चंद्रमा पर भारत का मिशन, किस वर्ष में लॉन्च होने की संभावना है?

  1. 2021
  2. 2022
  3. 2023
  4. 2024

Answer: 2021

7. Lisa Campbell will be the first woman to lead which country’s space agency?
लिसा कैंपबेल किस देश की अंतरिक्ष एजेंसी का नेतृत्व करने वाली पहली महिला होंगी?

  1. Australia
  2. Canada
  3. France
  4. Russia

Answer: Canada

8. The National Institute of Urban Affairs (NIUA) has signed MoU with which IIT for collaboration in building accessible, safe and inclusive Indian cities?
नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ अर्बन अफेयर्स (NIUA) ने सुलभ, सुरक्षित और समावेशी भारतीय शहरों के निर्माण में सहयोग के लिए किस IIT के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. IIT Roorkee
  2. IIT Kanpur
  3. IIT Hyderabad
  4. IIT Madras

Answer: IIT Roorkee

9. CyberPeace Foundation has partnered with which messaging platform to create awareness on cyber safety among students?
साइबरस्पेस फाउंडेशन ने छात्रों के बीच साइबर सुरक्षा पर जागरूकता पैदा करने के लिए किस मैसेजिंग प्लेटफॉर्म के साथ साझेदारी की है?

  1. WeChat
  2. WhatsApp
  3. Telegram
  4. Facebook

Answer: WhatsApp

10. As per the National Statistical Organisation (July 2017-June 2018), what per cent of children under five years are fully immunized?
राष्ट्रीय सांख्यिकी संगठन (जुलाई 2017-जून 2018) के अनुसार, पांच वर्ष से कम आयु के कितने प्रतिशत बच्चों का पूर्ण टीकाकरण किया गया है?

  1. 59.2%
  2. 66.4%
  3. 77.9%
  4. 86.4%

Answer: 59.2%

11. Which Union Minister launched the mobile app “EnglishPro”?
किस केंद्रीय मंत्री ने मोबाइल ऐप “EnglishPro” लॉन्च किया?

  1. Prakash Javdekar
  2. Smriti Irani
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

Answer: Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

12. Dr. Neena Malhotra has been appointed as the next Ambassador of India to which country?
डॉ नीना मल्होत्रा ​​को किस देश में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. Italy
  2. Russia
  3. Spain
  4. France

Answer: Italy

13. Sonneratia alba is declared the state mangrove tree of which Indian state?
सोनेरतिया अल्बा किस भारतीय राज्य का राजकीय वृक्ष घोषित किया गया है?

  1. Assam   
  2. Rajasthan
  3. Karnataka
  4. Maharashtra

Answer: Maharashtra

14. Jaya Prakash Reddy who passed away recently was associated with which film industry?
जया प्रकाश रेड्डी जिनका हाल ही में निधन हुआ, किस फिल्म उद्योग से जुड़े थे?

  1. Hindi
  2. Tamil
  3. Telugu
  4. Malayalam

Answer: Telugu

15. What is “Real Mango”?
“रियल मैंगो क्या है?

  1. Fruit
  2. Software
  3. Company
  4. Vehicle

Answer: Software

 


 

One Liners

  • The Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology (CIPET) will soon set up new centres for skilling and technical support at Bhagalpur and Varanasi.

  • Randy Smallwood has been appointed as the President and CEO of the World Gold Council.

  • The Federation of Automobile Dealers Associations (FADA) has announced the appointment of Vinkesh Gulati as its 35th President for the year 2020-22.

  • Total 47 teachers selected for the National Awards to Teachers, 2020.

In Hindi

सेंट्रल इंस्टीट्यूट ऑफ पेट्रोकेमिकल्स इंजीनियरिंग एंड टेक्नोलॉजी (CIPET) जल्द ही भागलपुर और वाराणसी में कौशल और तकनीकी सहायता के लिए नए केंद्र स्थापित करेगा।
रैंडी स्मॉलवुड को विश्व स्वर्ण परिषद के अध्यक्ष और सीईओ के रूप में नियुक्त किया गया है।

फेडरेशन ऑफ ऑटोमोबाइल डीलर्स एसोसिएशन (FADA) ने विंकेश गुलाटी को वर्ष 2020-22 के लिए अपने 35 वें प्रेसिडेंट के रूप में नियुक्त करने की घोषणा की है।
राष्ट्रीय शिक्षक पुरस्कारों 2020 के लिए कुल 47 शिक्षकों का चयन किया गया।

Previous Assignment Answers

  • Who is the chairman of NABARD? – Govinda Rajulu Chintala 
  • The National Flag of India was adopted on which date? – 22nd July 1947 
  • Who was the chief of Indian Army during 1971 Bangladesh Liberation War? – Sam Manekshaw
  • Who was the first Chief Election Commissioner of India (CEC)? – Sukumar Sen
  • What is the capital city of Poland? – Warsaw

Assignment

  • Who is the Director General of International Solar Alliance (ISA)?
  • The National Calendar of India was adopted on which date?   
  • Who was the Prime Minister of India during Kargil War?
  • Who was the first chairman of National Green tribunal (NGT)?
  • What is the capital city of Malaysia?
Print Friendly, PDF & Email