11 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. Which veteran actor has been appointed as chairperson of the National School of Drama (NSD)?
किस दीर्घानुभवी अभिनेता को नेशनल स्कूल ऑफ़ ड्रामा (NSD) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. Anupam Kher
  2. Paresh Rawal
  3. Satish Kaushik
  4. Jackie Shroff

Answer : Paresh Rawal

2. Which country has launched a campaign named ‘Asol Chini’ or ‘real-sugar’ to fight fake information on social media?
किस देश ने सोशल मीडिया पर फर्जी जानकारी से लड़ने के लिए ‘असोल चीनी’ या ‘रियल-शुगर’ नाम से एक अभियान शुरू किया है?

  1. India
  2. Nepal
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Answer :Bangladesh

3. India signed a 500 million US dollar loan with which bank for Delhi-Meerut Regional Rapid Transit System (RRTS) corridor?
भारत ने दिल्ली-मेरठ क्षेत्रीय रैपिड ट्रांजिट सिस्टम (आरआरटीएस) कॉरिडोर के लिए किस बैंक के साथ 500 मिलियन अमेरिकी डॉलर के ऋण पर हस्ताक्षर किए?

  1. World Bank 
  2. New Development Bank
  3. Asian Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank 

Answer : Asian Development Bank

4. Which country’s Defence Minister attended the official induction ceremony of Rafale fighter aircraft at Air Force Station, Ambala?
वायु सेना स्टेशन, अंबाला में राफेल लड़ाकू विमान के आधिकारिक अधिष्ठापन समारोह में किस देश के रक्षा मंत्री ने भाग लिया?

  1.  Russia
  2. France
  3. Japan
  4.  Australia

Answer : France

5. As per the estimates released by the UNICEF, what was the India’s under-five mortality rate in 2019?
यूनिसेफ द्वारा जारी किए गए अनुमानों के अनुसार, 2019 में भारत की निम्न-पांच मृत्यु दर क्या थी?

  1. 12
  2. 34
  3. 45
  4. 77

Answer : 34

6. Who represented India at the first India-France-Australia Trilateral Dialogue?
पहले भारत-फ्रांस-ऑस्ट्रेलिया त्रिपक्षीय वार्ता में भारत का प्रतिनिधित्व किसने किया?

  1. S. Jaishankar
  2. Ajay Kumar
  3. Rajnath Singh
  4. Harsh Vardhan Shringla

Answer : Harsh Vardhan Shringla

7. The Central Government has allowed which religious shrine to receive foreign funding under Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) 2010?
केंद्र सरकार ने किस धार्मिक तीर्थस्थल को विदेशी अंशदान विनियमन अधिनियम 2010 के तहत विदेशी धन प्राप्त करने की अनुमति दी है?

  1. Mata Vaishno Devi Temple
  2. Harmandir Sahib
  3. Badrinath Temple
  4. Somnath Temple

Answer : Harmandir Sahib

8. Who developed P-7 Heavy Drop System?
P-7 हैवी ड्रॉप सिस्टम किसने विकसित किया?

  1. HAL
  2. ISRO
  3. OFB 
  4. DRDO

Answer : DRDO

9. Who among the following is known as the ‘Father of Indian Radio Astronomy’?
निम्नलिखित में से किसे ‘भारतीय रेडियो खगोल विज्ञान के पिता’ के रूप में जाना जाता है?

  1. Govind Swarup   
  2. Verghese Kurien
  3. M.S. Swaminathan
  4. Narinder Singh Kapany

Answer : Govind Swarup 

10. SCO Foreign Ministers’ meet held in which city?
एससीओ के विदेश मंत्रियों की बैठक किस शहर में आयोजित हुई?

  1. Beijing
  2. Moscow
  3. New Delhi
  4. Tashkent

Answer: Moscow

11. Who will chair three member expert committee to assist in the assessment of relief to bank borrowers?
बैंक उधारकर्ताओं को राहत के आकलन में सहायता के लिए तीन सदस्य विशेषज्ञ समिति की अध्यक्षता कौन करेगा?

  1. Rajiv Mehrishi 
  2. Amitabh Kant
  3. KV Kamath
  4. Rajiv Kumar

Answer : Rajiv Mehrishi 

12. Which state government has decided to develop ‘Sanskrit Grams’ (Sanskrit villages)?
किस राज्य सरकार ने ‘संस्कृत ग्राम’ (संस्कृत गाँव) विकसित करने का निर्णय लिया है?

  1. Assam
  2. Kerala
  3. Uttarakhand
  4. Uttar Pradesh

Answer : Uttarakhand

13. World Suicide Prevention Day (WSPD) is observed on which day?
विश्व आत्महत्या रोकथाम दिवस (डब्ल्यूएसपीडी) किस दिन मनाया जाता है?

  1. 8th September
  2. 9th September
  3. 10th September
  4. 11th September

Answer : 10th September

14. Who is the author of the book “Breaking the Cocoon @ 40”?
“ब्रेकिंग द कोकून @ 40” पुस्तक के लेखक कौन हैं?

  1. Chetan Bhagat
  2. Preeti Shenoy
  3. Radha Nair
  4. Anita Desai

Answer : Radha Nair

15. Which state launched ‘Apka Mitra’ educational WhatsApp chatbot for UG courses?
किस राज्य ने यूजी पाठ्यक्रमों के लिए ‘आपका मित्र’ शैक्षिक व्हाट्सएप चैटबॉट लॉन्च किया?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Answer : Haryana

 


One Liners

  • Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), have developed a neural-based (machine learning-based) practical approach for automatic interpretation of 3D seismic data.
  • Andhra Pradesh CM YSR Jagan Mohan Reddy launched YSR Sampoorna Poshana scheme and YSR Sampoorna Poshana Plus scheme.
  • Malayalam films ‘1956, Central Travancore’ and ‘Biriyaani’ have been selected to be shown at the 42nd edition of the Moscow International Film Festival.
  • Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal inaugurated Organic India Pvt Ltd”s plant at Barabanki in Uttar Pradesh that has been set up at a cost of Rs 55 crore.

In Hindi

  • वाडिया इंस्टीट्यूट ऑफ हिमालयन जियोलॉजी (WIHG), ने 3 डी भूकंपीय डेटा की स्वचालित व्याख्या के लिए एक तंत्रिका-आधारित (मशीन लर्निंग-आधारित) व्यावहारिक दृष्टिकोण विकसित किया है।
  • आंध्र प्रदेश के सीएम वाईएसआर जगन मोहन रेड्डी ने वाईएसआर सम्पूर्ण पोषाणा योजना और वाईएसआर सम्पूर्ण पोषाणा प्लस योजना शुरू की।
  • मलयालम फिल्मों ‘1956, सेंट्रल ट्रावनकोर’ और ‘बिरयानी’ को मास्को अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव के 42 वें संस्करण में प्रदर्शित होने के लिए चुना गया है।
  • खाद्य प्रसंस्करण मंत्री हरसिमरत कौर बादल ने उत्तर प्रदेश के बाराबंकी में ऑर्गेनिक इंडिया प्राइवेट लिमिटेड के संयंत्र का उद्घाटन किया, जिसे 55 करोड़ रुपये की लागत से स्थापित किया गया है।

Previous Assignment Answers

  • Who is the Director General of International Solar Alliance (ISA)? – Upendra Tripathy
  • The National Calendar of India was adopted on which date?  – 22nd March 1957
  • Who was the Prime Minister of India during Kargil War? – Atal Bihari Vajpayee
  • Who was the first chairman of National Green tribunal (NGT)? – Lokeshwar Singh Panta
  • What is the capital city of Malaysia? – Kuala Lumpur

Assignment

  • Who was the Defence minister of India at the time when 36 Rafael jet deal was signed?
  • The National Anthem of India was adopted on which date?   
  • Who was the Defence Minister of India during Kargil War?
  • Who is the current chairman of National Green tribunal (NGT)
  • What is the capital city of Greece?
Print Friendly, PDF & Email