12 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

Share This Article with Your Friends
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Who launched ‘SAROD-Ports’ (Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports)?
‘SAROD- पोर्ट्स’ (सोसायटी फॉर अफोर्डेबल रिड्रेसल ऑफ डिस्प्यूट्स – पोर्ट्स) किसने लॉन्च किया?

  1. Santosh Gangwar
  2. Dr. Jitendra Singh
  3. Hardeep Singh Puri
  4. Mansukh Mandaviya

Answer : Mansukh Mandaviya

2. Which country will host the 36th FAO Regional Conference for Asia and the Pacific (APRC) in 2022?
2022 में कौन सा देश 36 वें एफएओ क्षेत्रीय सम्मेलन (एशिया और प्रशांत) की मेजबानी करेगा?

  1. India
  2. Myanmar
  3. Australia
  4. Bangladesh

Answer : Bangladesh

3. Which among the following states is going to set up a Bulk Drug Park at Gopalpur?
निम्नलिखित राज्यों में से कौन गोपालपुर में एक बल्क ड्रग पार्क स्थापित करने जा रहा है?

  1. Assam 
  2. Odisha
  3. Jharkhand
  4. Maharashtra

Answer : Odisha

4. Which country chaired the 73rd session of WHO South East Asia Region?
किस देश ने डब्ल्यूएचओ दक्षिण पूर्व एशिया क्षेत्र के 73 वें सत्र की अध्यक्षता की?

  1. India
  2. Thailand
  3. Myanmar
  4. Indonesia

Answer : Thailand

5. Which state is declared the best performer in State Startup India Ranking 2019?

स्टेट स्टार्टअप इंडिया रैंकिंग 2019 में किस राज्य को सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शनकर्ता घोषित किया गया है?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Gujarat 
  4. Andhra Pradesh

Answer : Gujarat 

6. Who launched e-Gopala App in Bihar?
बिहार में ई-गोपाला ऐप किसके द्वारा लॉन्च किया गया?

  1. Nitish Kumar
  2. Narendra Modi
  3. Amit Shah
  4. Shivraj Chauhan

Answer : Narendra Modi

7. Which bank topped EASE 2.0 Index?
किस बैंक ने EASE 2.0 इंडेक्स में टॉप किया?

  1. Bank of Baroda 
  2. State Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Punjab National Bank

Answer : Bank of Baroda 

8. India’s largest piggery mission has been launched in which state?
भारत का सबसे बड़ा सुअर पालन मिशन किस राज्य में शुरू किया गया है?

  1. Assam
  2. Kerala
  3. Manipur
  4. Meghalaya

Answer : Meghalaya

9. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 1.75 lakh houses built under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) in which state?
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी प्रधान मंत्री ने किस राज्य मे PM आवास योजना – ग्रामीण (PMAY-G) के तहत बने 1.75 लाख घरों का उद्घाटन किया?

  1. Gujarat
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Madhya Pradesh

Answer :Madhya Pradesh

10. Who launched Climate Smart Cities Assessment Framework (CSCAF 2.0)?
किसने क्लाइमेट स्मार्ट सिटीज़ असेसमेंट फ्रेमवर्क (CSCAF 2.0) लॉन्च किया?

  1. Piyush Goyal
  2. Hardeep Singh Puri
  3. Prakash Javadekar
  4. D. V. Sadananda Gowda

Answer : Hardeep Singh Puri

11. Which edition of Aero India-21 will be held at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru, Karnataka in February 2021?
फरवरी 2021 में एयर इंडिया स्टेशन, येलहंका, बेंगलुरु, कर्नाटक में एयरो इंडिया-21 का कौन सा संस्करण आयोजित किया जाएगा?

  1. 13th
  2. 14th
  3. 15th
  4. 16th

Answer : 13th

12. Which insurance company has partnered with NSDL Payments Bank to offer insurance products?

किस बीमा कंपनी ने बीमा उत्पादों की पेशकश करने के लिए NSDL पेमेंट्स बैंक के साथ भागीदारी की है?

  1. SBI Life Insurance 
  2. Max Life Insurance
  3. ICICI Prudential Life
  4. Bharti AXA Life Insurance 

Answer : ICICI Prudential Life

13. Which NBFC has got forex business licence from RBI?
किस NBFC को RBI से विदेशी मुद्रा व्यापार लाइसेंस मिला है?

  1. Muthoot Finance
  2. Bajaj Finance
  3. Capital India Finance
  4. Power Finance Corporation

Answer : Capital India Finance

14.As per the WWF’s Living Planet Report 2020, there has been a reduction of what per cent in the global wildlife population between 1970 and 2016?
WWF के लिविंग प्लैनेट रिपोर्ट 2020 के अनुसार, 1970 और 2016 के बीच वैश्विक वन्यजीवों की आबादी में कितने प्रतिशत में कमी आई है?

  1. 55%
  2. 61%
  3. 68%
  4. 72%

Answer : 68%15. 

15. Which PSU has set up a ‘Make in India (MII) Business Development Group‘? 

किस PSU ने मेक इन इंडिया (MII) बिजनेस डेवलपमेंट ग्रुप स्थापित किया है?

  1. Bharat Earth Movers
  2. Bharat Heavy Electricals
  3. Bharat Sanchar Nigam
  4. Container Corporation of India

Answer : Bharat Heavy Electricals


One Liners

Arya Samaj leader and social activist Swami Agnivesh passed away. He founded Bonded Labour Liberation Front in 1981.
Gujarat Government announced the state’s first Heritage Tourism Policy.
India’s second-largest private sector lender ICICI Bank introduced a programme for startups named ‘iStartup2.0’
Reliance Industries Ltd became India’s first company to cross $200 billion in market value.
The actress Diana Rigg, who acted in The Avengers and Game of Thrones has died at the age of 82.

आर्य समाज के नेता और सामाजिक कार्यकर्ता स्वामी अग्निवेश का निधन हो गया। उन्होंने 1981 में बंधुआ मजदूर मुक्ति मोर्चा की स्थापना की।
गुजरात सरकार ने राज्य की पहली विरासत पर्यटन नीति की घोषणा कीI
भारत के दूसरे सबसे बड़े निजी क्षेत्र के ऋणदाता आईसीआईसीआई बैंक ने ‘iStartup2.0’ नाम के स्टार्टअप कार्यक्रम को पेश किया।
Reliance Industries Ltd बाजार मूल्य में $ 200 बिलियन पार करने वाली भारत की पहली कंपनी बन गई।
द एवेंजर्स और गेम ऑफ थ्रोंस में अभिनय करने वाली अभिनेत्री डायना रिग का 82 वर्ष की आयु में निधन हो गया है।

Previous Assignment Answers

Who was the Defence minister of India at the time when 36 Rafael jet deal was signed? – Manohar Parrikar
The National Anthem of India was adopted on which date? – 24th January 1950
Who was the Defence Minister of India during Kargil War? – George Fernandes
Who is the current chairman of National Green tribunal (NGT) – Adarsh Kumar Goel
What is the capital city of Greece? – Athens

Assignment

The secretariat of BIMSTEC is located in which city?
The Supreme Court of India was established on which date?   
Who was the Indian Chief of the Army Staff during Kargil War?
Who is the current chairman of Bank Board Bureau (BBB)?
Shyok is a tributary of which river?

Print Friendly, PDF & Email