13- 14 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

  1.  Which state launched a social security scheme ‘Garima’ for sanitation workers?
    किस राज्य ने स्वच्छता कार्यकर्ताओं के लिए एक सामाजिक सुरक्षा योजना ‘गरिमा’ शुरू की?
  1. Assam
  2. Odisha
  3. Gujarat 
  4. Uttar Pradesh

Answer : Odisha

2. Which among the following has become the second Gulf nation to establish full diplomatic relations with Israel?
निम्नलिखित में से कौन इज़राइल के साथ पूर्ण राजनयिक संबंध स्थापित करने वाला दूसरा खाड़ी राष्ट्र बन गया है?

  1. Kuwait
  2. Oman
  3. Bahrain
  4. Saudi Arabia

Answer : Bahrain

3. Which cricket team won 2020 edition of the Caribbean Premier League (CPL)?
कैरेबियन प्रीमियर लीग (CPL) का 2020 संस्करण किस क्रिकेट टीम ने जीता?

  1. Jamaica Tallawahs
  2. Barbados Tridents
  3. St Lucia Zouks
  4. Trinbago Knight Riders

Answer : Trinbago Knight Riders

4. Kesavananda Bharati, who was the head of Edneer Mutt passed away recently. The Mutt is located in which state? 

केशवनंद भारती, जो कि इडनीर मठ के प्रमुख थे, का हाल ही में निधन हो गया। यह मठ किस राज्य में स्थित है?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Andhra Pradesh

Answer : Kerala

5. Which country has declared rape a national emergency?
किस देश ने बलात्कार को राष्ट्रीय आपातकाल घोषित किया है?

  1. Libya
  2. Kenya
  3. Qatar
  4. Liberia

Answer : Liberia

6. The ‘UN Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation’ is also known by which name?
संयुक्त राष्ट्र मुख्यालयों होने वाली मध्यस्थता के परिणामस्वरूप अंतर्राष्ट्रीय समाधान समझौतों पर संयुक्त राष्ट्र संधि (यूएनआईएसए)’ को किस और नाम से जाना जाता है?

  1. Geneva Convention
  2. Doha Convetion
  3. Vienna Convention
  4. Singapore Convention

Answer : Singapore Convention

7. What is India’s rank in the ‘Economic Freedom of the World: 2020’ report?
‘विश्व की आर्थिक स्वतंत्रता : 2020’ रिपोर्ट में भारत की रैंक क्या है?

  1. 79th
  2. 88th 
  3. 105th
  4. 123rd

Answer : 105th

8. Who has been elected chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2020-2021?
वर्ष 2020-2021 के लिए ऑडिट ब्यूरो ऑफ सर्कुलेशन (एबीसी) के अध्यक्ष कौन चुने गए हैं?

  1. Vimal Daga 
  2. Rajiv Kumar
  3. Karunesh Bajaj 
  4. Devendra Vijay Darda

Answer : Karunesh Bajaj 

9. On the sidelines of the SCO meet, India and China agreed on 5-point plan in which city?
SCO बैठक के मौके पर, भारत और चीन ने किस शहर में 5-बिंदु योजना पर सहमति व्यक्त की?

  1. Beijing
  2. Tashkent
  3. Moscow
  4. New Delhi

Answer : Moscow

10. India’s first Corona virus airport testing facility was launched at which airport?
भारत की पहला कोरोना वायरस एयरपोर्ट परीक्षण सुविधा किस हवाई अड्डे पर शुरू की गई?

  1. Biju Patnaik International Airport, Bhubanewar
  2. Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
  3. Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
  4. Indira Gandhi International Airport, New Delhi

Answer : Indira Gandhi International Airport, New Delhi

11. Which Indian filmmaker won ‘International Critics Award’ at the Venice Film Festival?
किस भारतीय फिल्म निर्माता ने वेनिस फिल्म फेस्टिवल में ‘इंटरनेशनल क्रिटिक्स अवार्ड’ जीता?

  1. Hansal Mehta
  2. Vishal Bhardwaj
  3. Anurag Kashyap
  4. Chaitanya Tamhane

Answer : Chaitanya Tamhane

12. Himalayan Day is celebrated on which day?
हिमालयन डे किस दिन मनाया जाता है?

  1. 9th September
  2. 10th September
  3. 11th September
  4. 12th September

Answer : 9th September

13.Who among the following has launched ‘Five Star Villages Scheme’?

निम्नलिखित में से किसने launched ‘फाइव स्टार गांवों योजना’ शुरू की है? 

  1. RBI 
  2. NITI Ayog
  3. NABARD
  4. Department of Posts 

Answer : Department of Posts 

14. South India’s 1st and India’s 2nd Kisan Rail was flagged off between which two cities?
दक्षिण भारत की पहली और भारत की दूसरी किसान रेल को किन दो शहरों के बीच हरी झंडी दिखाई गई?

  1. Patna – Bengaluru
  2. Dehradun – Thrissur
  3. Bhopal – Chennai
  4. New Delhi – Anantapur

Answer : New Delhi – Anantapur

 


One Liners

The Indian Air Force (IAF) plans to set up Air Defence Radars in three border districts of Uttarakhand including Chamoli, Pithoragarh and Uttarkashi.
Ali Khan became first player from United States to feature in IPL (Kolkata Knight Riders (KKR).
JK Tyre & Industries tied up with leading online marketplace Amazon India for doorstep deliveries of its tyres.
India will be self-reliant in the production of fertilizers by 2023.
American menswear brand Arrow has announced Hrithik Roshan as brand ambassador.

भारतीय वायु सेना (IAF) की उत्तराखंड के तीन सीमावर्ती जिलों चमोली, पिथौरागढ़ और उत्तरकाशी में वायु रक्षा रडार स्थापित करने की योजना है।
अली खान आईपीएल (कोलकाता नाइट राइडर्स (KKR) में फीचर करने वाले संयुक्त राज्य अमेरिका के पहले खिलाड़ी बने।
जेके टायर एंड इंडस्ट्रीज ने अपने टायरों की डोरस्टेप डिलीवरी के लिए प्रमुख ऑनलाइन मार्केटप्लेस अमेजन इंडिया के साथ करार किया।
भारत 2023 तक उर्वरकों के उत्पादन में आत्मनिर्भर हो जाएगा।
अमेरिकी मेन्सवियर ब्रांड एरो ने ऋतिक रोशन को ब्रांड एंबेसडर घोषित किया है।

Previous Assignment Answers

The secretariat of BIMSTEC is located in which city? – Dhaka (Bangladesh)
The Supreme Court of India was established on which date? – 26 January 1950
Who was the Indian Chief of the Army Staff during Kargil War? – General (Retd) Ved Prakash Malik
Who is the current chairman of Bank Board Bureau (BBB)? – Bhanu Pratap Sharma
Shyok is a tributary of which river? – Indus

Assignment

The secretariat of ASEAN is located in which city?
The Election Commission of India was formed on which date?   
Who was the Indian President during Kargil War?
Who is the current chairman of UPSC?
What is the currency of South Korea?

Print Friendly, PDF & Email