15 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

1. Zulfiqar 99 Army Joint Drill was conducted by which country?
जुल्फिकार 99 सेना संयुक्त ड्रिल का संचालन किस देश द्वारा किया गया?

  1. Iran
  2. Turkey 
  3. Pakistan
  4. Myanmar

Answer: Iran

2. Who won the US Open Men’s SinglesTitle?

यूएस ओपन पुरुष एकल खिताब किसने जीता

  1. Roger Federer
  2. Rafale Nadal
  3. Dominic Thiem
  4. Alexander Zverev 

Answer: Dominic Thiem

3. Bhuvneshwar Kumar and Smriti Mandhana have been appointed as Brand Ambassador of which sports gaming platform?
भुवनेश्वर कुमार और स्मृति मंधाना किस स्पोर्ट्स गेमिंग प्लेटफॉर्म के ब्रांड एम्बेसडर बनाये गए हैं?

  1. WTF Sports
  2. Dream 11
  3. Playerzpot 
  4. SBTech

Answer: Playerzpot 

4. Who has been appointed as WHO panelist?
डब्ल्यूएचओ पैनलिस्ट के रूप में किन्हे नियुक्त किया गया है?

  1. Rekha Arya
  2. Harsha Vardhan
  3. Preeti Sudan
  4. Vijay Gokhale 

Answer: Preeti Sudan

5. Harivansh Narayan Singh who has been re-elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha is an active member of which party?
हरिवंश नारायण सिंह जिन्हें राज्यसभा के उपाध्यक्ष के रूप में फिर से चुना गया है, किस पार्टी के सक्रिय सदस्य हैं?

  1. BJP
  2. JD(U)
  3. LJP
  4. RJD

Answer: JD(U)

6. Who won the US Open Women’s Singles Title? 
यूएस ओपन महिला एकल खिताब किसने जीता?

  1. Naomi Osaka
  2. Serena Williams
  3. Victoria Azarenka
  4. Martina Hingis

Answer: Naomi Osaka

7. World First Aid Day is observed on the second Saturday of which month?
विश्व प्राथमिक चिकित्सा दिवस किस महीने के दूसरे शनिवार को मनाया जाता है?

  1. July
  2. August
  3. September
  4. December

Answer: September

8. United Nations Day for South-South Cooperation 2020 is observed on which day?
दक्षिण-दक्षिण सहयोग 2020 के लिए संयुक्त राष्ट्र दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 12 September
  2. 13 September
  3. 14 September
  4. 15 September

Answer: 12 September

9. Which card launched ‘Central Bank Digital Currencies’ testing platform?
किस कार्ड ने ‘सेंट्रल बैंक डिजिटल मुद्राओं’ का परीक्षण मंच लॉन्च किया?

  1. Rupay
  2. VISA
  3. Master Card
  4. None of the above

Answer: Master Card

10. Which country will observe National Warning Day, or Warntag every year on September 10?  

कौन सा देश हर साल 10 सितंबर को राष्ट्रीय चेतावनी दिवस, या वारंटाग मनाएगा?

  1.  France
  2. Russia
  3. Japan
  4. Germany

Answer: Germany

11. Which organization announced Ayushmann Khurrana as its celebrity advocate for children’s rights campaign – ‘For Every Child‘?
किस संगठन ने आयुष्मान खुराना को बच्चों के अधिकार ‘हर बच्चे के लिए‘ नामक अभियान के लिए सेलिब्रिटी एडवोकेट के रूप में घोषित किया?

  1. WHO
  2. WTO
  3. UNESCO
  4. UNICEF

Answer: UNICEF

12. Which railway station is renamed as Shree Siddharoodha Swamiji Railway Station?

किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर श्री सिद्धारोडा स्वामी रेलवे स्टेशन रखा गया है?

  1. Hubballi
  2. Dehradun
  3. Palwal
  4. Habibganj

Answer: Hubballi

 


 

One Liners

 

Hindi Diwas was celebrated on 14th September. It was on this day in 1949 that the constituent assembly adopted Hindi written in Devanagari as the official language of the country.
LinkedIn partnered with NSDC to provide digital skills training for youth.
Microsoft launched AI Classroom Series to skill India’s future workforce with AI capabilities in partnership with NASSCOM.
Former union minister Raghuvansh Prasad Singh died at AIIMS. He was the Union Cabinet Minister for Rural Development in UPA-I of Manmohan Singh’s government. 

 In Hindi

14 सितंबर को हिंदी दिवस मनाया गया। 1949 में इसी दिन संविधान सभा ने देवनागरी में लिखी गई हिंदी को देश की आधिकारिक भाषा के रूप में अपनाया।

युवाओं के लिए डिजिटल कौशल प्रशिक्षण प्रदान करने के लिए लिंक्डइन ने एनएसडीसी के साथ भागीदारी की।
Microsoft ने NASSCOM के साथ साझेदारी कर AI क्षमताओं के साथ भारत के भविष्य के कार्यबल को कौशल करने के लिए AI क्लासरूम श्रृंखला शुरू की।
पूर्व केंद्रीय मंत्री रघुवंश प्रसाद सिंह का एम्स में निधन हो गया। वह मनमोहन सिंह की सरकार के यूपीए-एक में केंद्रीय ग्रामीण विकास मंत्री थे।

Previous Assignment Answers

  • The secretariat of ASEAN is located in which city? – Jakarta (Indonesia)
  • The Election Commission of India was formed on which date?  – 25th January 1950
  • Who was the Indian President during Kargil War? – KR Narayanan
  • Who is the current chairman of UPSC? – Pradeep Kumar Joshi
  • What is the currency of South Korea? – South Korean Won

Assignment

  • Group of Seven (G7) was formed in which year?
  • Madras was officially renamed Chennai in which year?   
  • Poonam Khatri is associated with which sport?
  • Who is the chairperson of Competition Commission of India (CCI)?
  • Bonalu festival is celebrated in which state?
Print Friendly, PDF & Email