16 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

Share This Article with Your Friends
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. How many faculty members were awarded the first ever AICTE Visvesvaraya Best Teacher Awards 2020?
पहले एआईसीटीई विश्वेश्वरैया सर्वश्रेष्ठ शिक्षक पुरस्कार 2020 में कितने शिक्षकों को सम्मानित किया गया?

  1. 12
  2. 14
  3. 26
  4. 30

Answer: 12

2. Which state has started the ‘My Family-My Responsibility’ programme to contain the spread of COVID-19?
COVID ​​-19 के प्रसार को रोकने के लिए किस राज्य ने ‘मेरा परिवार-मेरी जिम्मेदारी’ कार्यक्रम शुरू किया है?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Maharashtra

3. World Ozone Day is observed on which day?
विश्व ओजोन दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 14th September
  2. 15th September
  3. 16th September
  4. 17th September

Answer: 16th September

4. An American commercial cargo spacecraft bound for the International Space Station has been named after which astronaut?
अंतर्राष्ट्रीय अंतरिक्ष स्टेशन जाने वाले एक अमेरिकी कमर्शियल कार्गो अंतरिक्ष यान का नाम किस अंतरिक्ष यात्री के नाम पर रखा गया है?

  1. Rakesh Sharma
  2. Kalpana Chawla
  3. Sunita Williams
  4. Raja Chari

Answer: Kalpana Chawla

5. Jane Fraser is named the first woman CEO of which bank?
जेन फ्रेजर को किस बैंक की पहली महिला सीईओ का नाम दिया गया है?

  1. Citigroup
  2. Wells Fargo & Co.
  3. Wells Fargo & Co.
  4. Bank of America Co.

Answer: Citigroup

6. Aditya Puri has been conferred Lifetime Achievement Award by Euromoney Awards of Excellence. He is the Managing Director of which bank? 

आदित्य पुरी को यूरोमनी अवार्ड्स ऑफ एक्सीलेंस द्वारा लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्मानित किया गया है। वह किस बैंक के प्रबंध निदेशक हैं?

  1.  HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. IDBI Bank
  4. Yes Bank

Answer: HDFC Bank

7. India has recently signed the Acquisition and Cross-Servicing Agreement (ACSA) with which country? 
भारत ने हाल ही में किस देश के साथ अधिग्रहण और क्रॉस-सर्विसिंग समझौते (ACSA) पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. China
  2. Japan
  3. Nepal
  4. Myanmar

Answer: Japan

8. International Day of Democracy is celebrated on which day?
अंतर्राष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 13th September
  2. 14th September
  3. 15th September
  4. 16th September 

Answer: 15th September

9. Who authored “India’s World – How Prime Ministers Shaped Foreign Policy”?
“भारत की दुनिया – कैसे प्रधानमंत्रियों ने विदेश नीति को आकार दिया” किताब किसने लिखी है?

  1. Vikram Seth
  2. Rajiv Dogra
  3. Anita Desai
  4. Salman Rusdie

Answer: Rajiv Dogra

10. Who is the first Divyanga Indian sportsperson, who has been awarded with the Tenzing Norgay Adventure Award?
पहला दिव्यांग भारतीय खिलाड़ी कौन है, जिसे तेनजिंग नोर्गे एडवेंचर अवार्ड से सम्मानित किया गया है?

  1. Deepa Malik
  2. Satyendra Singh Lohia
  3. Devendra Singh Jhajaria
  4. Amit Kumar Saroha

Answer: Satyendra Singh Lohia

11. A documentary of which Indian batsman has been produced by Red Bull?

रेड बुल ने किस भारतीय बल्लेबाज की डॉक्युमेंट्री बनाई है?

  1. Virat Kohli
  2. Rohit Sharma
  3. KL Rahul
  4. Jasprit Bumrah

Answer: KL Rahul

 


 

One Liners

Tata Motors announced that its Altroz hatchback will be the official partner of the upcoming Indian Premier League (IPL) 2020.
. Amitabh Bachchan has partnered with Amazon and will lend his voice for a unique user experience on Alexa-enabled devices.
Global rating agency Standard and Poor’s (S&P) revised down its forecast of a contraction in India’s real gross domestic product (GDP) to a record 9% in FY21 from 5% announced earlier.
Bhaichung Bhutia Football Schools (BBFS) launched ‘enJogo’ – the first-ever football-based training app. 

Tata Motors ने घोषणा की कि उसकी Altroz ​​हैचबैक आगामी इंडियन प्रीमियर लीग (IPL) 2020 की आधिकारिक भागीदार होगी।
अमिताभ बच्चन ने अमेज़ॅन के साथ भागीदारी की है और एलेक्सा-सक्षम उपकरणों पर एक अद्वितीय उपयोगकर्ता अनुभव के लिए अपनी आवाज देंगे।
वैश्विक रेटिंग एजेंसी स्टैंडर्ड एंड पूअर्स (एस एंड पी) ने भारत के वास्तविक सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी) में संकुचन के अपने पूर्वानुमान को संशोधित करते हुए वित्त वर्ष 2021 में 9% के संकुचन की घोषणा की.

भाईचुंग भूटिया फुटबॉल स्कूल (बीबीएफएस) ने ‘enJogo’ – पहला फुटबॉल आधारित प्रशिक्षण ऐप ’लॉन्च किया ।

 

Previous Assignment Answers

  • Group of Seven (G7) was formed in which year? – 1975
  • Madras was officially renamed Chennai in which year? – 1996  
  • Poonam Khatri is associated with which sport? – Wushu
  • Who is the chairperson of Competition Commission of India (CCI)? – Ashok Kumar Gupta
  • Bonalu festival is celebrated in which state? – Telangana

Assignment

  • Group of Twenty (G20) was formed in which year?
  • State of Mysuru was officially renamed Karnataka in which year?   
  • Shubhankar Sharma is associated with which sport?
  • National Payments Corporation of India (NPCI) was formed in which year?
  • Who is the Union Minister of Housing and Urban Affairs?
Print Friendly, PDF & Email