17 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. New Prime Minister of Japan, Yoshihide Suga is the president of which political party?
जापान के नए प्रधान मंत्री, योशीहाइड सुगा किस पार्टी के अध्यक्ष हैं?

  1. Komeito
  2. Communist Party
  3. Social Democratic Party
  4. Liberal Democratic Party

Answer : Liberal Democratic Party

2. National Forest Martyrs Day is observed on which day?
राष्ट्रीय वन शहीद दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 11th September
  2. 12th September
  3. 13th September
  4. 14th September

Answer : 11th September

3. Which museum has been named after Chhatrapati Shivaji Maharaj?
छत्रपति शिवाजी महाराज के नाम पर किस संग्रहालय का नाम रखा गया है?

  1. Bal Museum
  2. Mughal Museum
  3. Bauddh Museum
  4. Allahabad Museum

Answer : Mughal Museum

4. All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will come up at which place in Bihar?
बिहार के किस स्थान पर अखिल भारतीय आयुर्विज्ञान संस्थान (AIIMS) स्थापित किया जाएगा?

  1. Gaya
  2. Patna
  3. Bhagalpur  
  4. Darbhanga

Answer : Darbhanga

5. Who laid foundation stone for the construction of Arun Jaitley Memorial Sports Complex at Hiranagar, Jammu?
जम्मू के हीरानगर में अरुण जेटली मेमोरियल स्पोर्ट्स कॉम्प्लेक्स के निर्माण की आधारशिला किसने रखी?

  1. Kiran Rejiju
  2. Jitendra Singh
  3. Manoj Sinha
  4. Narendra Modi

Answer : Jitendra Singh

6. Which bank has appointed Takeo Konishi as its Country Director of India?
किस बैंक ने टेको कोनीशी को भारत का अपना देश निदेशक नियुक्त किया है?

  1. World Bank
  2. Asian Development Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer : Asian Development Bank

7. Who won the F1 Tuscan Grand Prix 2020?
F1 टस्कन ग्रांड प्रिक्स 2020 किसने जीता?

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
  4. Daniel Ricciardo

Answer: Lewis Hamilton

8. Which former Indian cricketer has been appointed as the brand ambassador of Paytm First Games?
किस पूर्व भारतीय क्रिकेटर को पेटीएम फर्स्ट गेम्स का ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया गया है? 

  1. Kapil Dev
  2. Yuvraj Singh
  3. Virendra Sehwag
  4. Sachin Tendulkar

Answer : Sachin Tendulkar

9. Which state CM launches YSR Asara scheme to empower 87 lakh women?
किस राज्य के मुख्यमंत्री ने 87 लाख महिलाओं को सशक्त बनाने के लिए वाईएसआर आसरा योजना शुरू की?

  1. Telangana
  2. Tamil Nadu
  3. Andhra Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer : Andhra Pradesh

10. Which session of the United Nation General Assembly High-Level Forum on the Culture of Peace held Recently?
हाल ही में आयोजित शांति की संस्कृति पर संयुक्त राष्ट्र महासभा उच्च-स्तरीय फोरम का कौन सा सत्र सम्पन्न हुआ?

  1. 71st
  2. 72nd
  3. 73rd
  4. 74th

Answer: 74th

11. Rajesh Khullar has been appointed as the executive director of which bank?
राजेश खुल्लर को किस बैंक का कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया गया है?

  1. World Bank
  2. Asian Development Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer : World Bank

12. ICICI Lombard General Insurance has entered into a bancassurance tie-up with which bank?
ICICI लोंबार्ड जनरल इंश्योरेंस ने किस बैंक के साथ बैंकशोरेंस समझौता किया है?

  1. Yes Bank 
  2. HDFC Bank
  3. IDBI Bank
  4. State Bank of India 

Answer : Yes Bank 

13. Sameer Kumar Khare has been appointed as the Executive Director of which bank?
समीर कुमार खरे को किस बैंक का कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया गया है?

  1. World Bank
  2. Asian Development Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer : Asian Development Bank

 


One Liners

TikTok has chosen Oracle to be its technology partner for its American operations.
Veteran Congress leader and former Chhattisgarh minister Chanesh Ram Rathiya died due to COVID-19.
India’s economic growth is expected to contract by 9 per cent in FY21 as per ADB.
Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched 22 bamboo clusters in nine states. He also released the logo for National Bamboo Mission (NBM)

In Hindi 

TikTok ने Oracle को अपने अमेरिकी ऑपरेशन के लिए अपना प्रौद्योगिकी भागीदार चुना है।

कांग्रेस नेता और छत्तीसगढ़ के पूर्व मंत्री चनेश राम राठिया का निधन COVID-19 के कारण हुआ।
ADB के अनुसार, भारत की आर्थिक वृद्धि वित्त वर्ष 2021 में 9 प्रतिशत तक संकुचित हो सकता है।
कृषि मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर ने को नौ राज्यों में 22 बांस समूहों का शुभारंभ किया। उन्होंने राष्ट्रीय बांस मिशन (NBM) के लिए लोगो भी जारी किया।

Previous Assignment Answers

Group of Twenty (G20) was formed in which year? – 1999
State of Mysuru was officially renamed Karnataka in which year?  – 1973 
Shubhankar Sharma is associated with which sport? – Golf
National Payments Corporation of India (NPCI) was formed in which year? – 2008
Who is the Union Minister of Housing and Urban Affairs? – Hardeep Singh Puri

Assignment

National Police Academy is located in which city?
Fugdi is a folk dance native to which Indian State?   
Dipika Pallikal Karthik is associated with which sport?
INDRA series of naval exercises are jointly held biennially by India and which country?
Who is the Union Minister of MSME?

 

Print Friendly, PDF & Email