18 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. Which state has accorded ambulance status to the vehicles carrying medical oxygen for one year?
किस राज्य ने एक वर्ष के लिए चिकित्सा ऑक्सीजन ले जाने वाले वाहनों को एम्बुलेंस का दर्जा दिया गया है? 

  1. Bihar
  2. Uttarakhand
  3. Maharashtra
  4. West Bengal

Answer: Maharashtra

2. Which multinational conglomerate company won the contract to build the new Indian Parliament building?
किस बहुराष्ट्रीय समूह कंपनी ने नए भारतीय संसद भवन के निर्माण का ठेका जीता?

  1. Tata group
  2. Larsen and Toubro 
  3. Shapoorji Pallonji Group
  4. None of the above

Answer: Tata group

3. The US has signed a framework for defence cooperation with which country?
अमेरिका ने किस देश के साथ रक्षा सहयोग के लिए एक रूपरेखा पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. India
  2. UAE
  3. Israel
  4. Maldives

Answer: Maldives

4. Archaeological rich site ‘Sinauli’ which has got ‘national importance’ tag is situated in which state?
पुरातात्विक समृद्ध स्थल ‘सिनौली’ जिसे राष्ट्रीय महत्व मिला है, किस राज्य में स्थित है?

  1. Assam
  2. Jharkhand
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

5. Which company signed MoU with SwissRapide AG for Maglev Train projects in India?
किस कंपनी ने भारत में मैग्लेव ट्रेन परियोजनाओं के लिए स्विसरापीड एजी के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?

  1. BEL
  2. BHEL
  3. BEML
  4. DMRC

Answer: BHEL

6 Which bank has partnered with Titan to launch contactless payment services called ‘Titan Pay’ through watches?
घड़ियों के माध्यम से किस बैंक ने टाइटन के साथ ‘टाइटन पे’ नामक संपर्क रहित भुगतान सेवाओं को शुरू करने के लिए साझेदारी की है?

  1. SBI
  2. Yes Bank
  3. HDFC Bank
  4. ICICI Bank

Answer: SBI

7. Who has partnered with Coursera to launch social media marketing professional certificate?
सोशल मीडिया मार्केटिंग प्रोफेशनल सर्टिफिकेट लॉन्च करने के लिए कौरसेरा के साथ किसने भागीदारी की है?

  1. Google
  2. Amazon
  3. Microsoft
  4. Facebook

Answer: Facebook

8. Which state has signed an MoU with The Small Industries Development Bank of India (Sidbi) to develop the MSME ecosystem?
किस राज्य ने MSME इकोस्यस्टेम को विकसित करने के लिए भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक (सिडबी) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Telangana

Answer: Rajasthan

9. The United Kingdom has signed its first post-Brexit trade pact with which country?
यूनाइटेड किंगडम ने किस देश के साथ अपने पहले पोस्ट-ब्रेक्सिट व्यापार समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Singapore

Answer: Japan

10. Which state has created special security force that can arrest anyone sans warrant?
किस राज्य ने विशेष सुरक्षा बल बनाया है जो किसी को भी वारंट गिरफ्तार कर सकता है?

  1. Punjab
  2. Kerala
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

11. Who authored the book ‘AZADI: Freedom. Fascism. Fiction.’?
‘AZADI: Freedom. Fascism. Fiction.’ किताब किसने लिखी है?

  1. Ruskin Bond
  2. Anita Desai
  3. Jhumpa Lahiri
  4. Arundhati Roy

Answer: Arundhati Roy

12. Sadashiv Raoji, who recently passed away, was associated with which sports?
सदाशिव रावजी, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस खेल से जुड़े थे?

  1. Tennis 
  2. Hockey
  3. Cricket
  4. Football

Answer: Cricket

13. Who has been appointed as the chief financial officer (CFO) of Infrastructure investment trust IndiGrid?
इंफ़्रास्ट्रक्चर निवेश ट्रस्ट इंडीग्रीड के मुख्य वित्तीय अधिकारी (CFO) के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. Harsh Shah
  2. Rajesh Khullar  
  3. Jyoti Kumar Agarwal
  4. Sameer Kumar Khare

Answer: Jyoti Kumar Agarwal

14. Which country has launched 9 satellites into space from an ocean platform in the Yellow Sea?
किस देश ने पीले सागर में एक महासागर मंच से 9 उपग्रहों को अंतरिक्ष में लॉन्च किया है?

  1. China
  2. Japan
  3. North Korea
  4. South Korea

Answer: China

 

 


One Liners

Toyota Kirloskar Motor (TKM) has roped in actor Ayushmann Khurrana as brand ambassador for its upcoming compact SUV Urban Cruiser.
YouTube launched its TikTok-like short-form video feature ‘Shorts’, in India.
Telangana Liberation Day observed on September 17.
boAt has become the official audio sponsor for six Indian Premier League (IPL 2020) teams – Mumbai Indians, Chennai Super Kings, Kings XI Punjab, Kolkata Knight Riders, Delhi Capitals, and Royal Challengers Bangalore.

टोयोटा किर्लोस्कर मोटर (TKM) ने अभिनेता आयुष्मान खुराना को अपनी आगामी कॉम्पैक्ट एसयूवी अर्बन क्रूजर के लिए ब्रांड एंबेसडर बनाया है।

YouTube ने भारत में अपने TikTok की तरह के शॉर्ट-फॉर्म वीडियो फ़ीचर ‘शॉर्ट्स’ को लॉन्च किया।
तेलंगाना मुक्ति दिवस 17 सितंबर को मनाया गया।
boAt छह इंडियन प्रीमियर लीग (IPL 2020) टीमों – मुंबई इंडियंस, चेन्नई सुपर किंग्स, किंग्स इलेवन पंजाब, कोलकाता नाइट राइडर्स, दिल्ली कैपिटल और रॉयल चैलेंजर्स बैंगलोर के लिए आधिकारिक ऑडियो प्रायोजक बन गया है।या।

Previous Assignment Answers

National Police Academy is located in which city? – Hyderabad
Fugdi is a folk dance native to which Indian State? – Goa
Dipika Pallikal Karthik is associated with which sport? – Squash
INDRA series of naval exercises are jointly held biennially by India and which country? – Russia
Who is the Union Minister of MSME? – Nitin Gadkari

Assignment

Mattancherry Palace is located in which city?
Ranakpur Jain Temple is situated in which Indian State?   
Shiv Kapur is associated with which sport?
Nordic Elephant is a bilateral joint military exercise between India and which country?
Who is the Union Minister of Chemicals and Fertilisers?

Print Friendly, PDF & Email