19 September Current Affairs MCQ 2020 | Download PDF Here

 

1. World Bamboo day is celebrated on which day?
विश्व बांस दिवस किस दिन मनाया जाता है?

  1. 15th September
  2. 16th September  
  3. 17th September
  4. 18th September

Answer: 18th September

2. India has initiated a probe into the alleged dumping of Vitamin C from which country?
भारत ने किस देश से विटामिन सी के कथित डंपिंग की जांच शुरू की है?

  1. China
  2. Japan
  3. France
  4. Bangladesh

Answer: China

3. Who has been appointed as the chief of National Technical Research Organisation (NTRO)?
राष्ट्रीय तकनीकी अनुसंधान संगठन (एनटीआरओ) के प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

  1. Satish Jha 
  2. Samant Goel
  3. Anil Dhasmana 
  4. Rakesh Asthana

Answer: Anil Dhasmana 

4. The government has permitted foreign direct investment (FDI) of up to what per cent under the automatic route in the defence sector?
सरकार ने रक्षा क्षेत्र में स्वत: मार्ग के तहत प्रत्यक्ष विदेशी निवेश (एफडीआई) की अधिकतम कितने प्रतिशत तक की अनुमति दी है?

  1. 20%
  2. 49%
  3. 74%
  4. 100%

Answer: 74%

5. Which of the following states became the first to institutionalise snake handling in India?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य भारत में सांप से निपटने के लिए संस्थागत रूप देने वाला पहला राज्य बन गया?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Arunachal Pradesh

Answer: Kerala

6. Djibouti does not share its land border with which country?
जिबूती किस देश के साथ अपनी भूमि सीमा साझा नहीं करता है?

  1. Somalia
  2. Sudan
  3. Eritrea
  4. Ethiopia

Answer: Sudan

7. Which of the following Metro launched ‘i-ATS’ for signaling system?
निम्नलिखित में से किस मेट्रो ने सिग्नलिंग सिस्टम के लिए ‘i-ATS’ लॉन्च किया?

  1. Delhi Metro
  2. Chennai Metro
  3. Kolkata Metro
  4. Bengaluru Metro

Answer: Delhi Metro

8. What is India’s rank in the World Bank’s annual Human Capital Index?
विश्व बैंक के वार्षिक मानव पूंजी सूचकांक में भारत की रैंक क्या है?

  1. 115
  2. 116
  3. 117
  4. 118

Answer: 116

9. Who launched Project DIGNITea?
किसने प्रोजेक्ट DIGNITea लॉन्च किया?

  1. KVIC
  2. FCI
  3. SEBI
  4. NABARD

Answer: KVIC

10. Kapila Vatsyayan, who passed away recently was the recipient of which award?
कपिला वात्स्यायन, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस पुरस्कार की प्राप्तकर्ता थीं?

  1. Bharat Ratna
  2. Padma Bhushan
  3. Padma Vibhushan
  4. None of the above

Answer: Padma Vibhushan

11. Which city topped the Global Smart City Index 2020?
ग्लोबल स्मार्ट सिटी इंडेक्स 2020 में कौन सा शहर शीर्ष पर है?

  1. Singapore
  2. Helsinki
  3. Zurich
  4. Auckland 

Answer: Singapore

 


One Liners

The Gujarat government approved a letter of intent (LOI) for the world”s first Compressed Natural Gas (CNG) terminal at Bhavnagar port.
Infosys will acquire Czech Republic-based GuideVision for up to 30 million euros.
Barbados has announced removing the Queen Elizabeth as its head of state and become a republic next year.
Infosys Ltd will acquire US-based product design and development firm Kaleidoscope Innovation for up to $42 million.

गुजरात सरकार ने भावनगर बंदरगाह पर दुनिया के पहले संपीड़ित प्राकृतिक गैस (CNG) टर्मिनल के लिए आशय पत्र (LOI) को मंजूरी दे दी।
इन्फोसिस 30 मिलियन यूरो मे चेक गणराज्य स्थित गाइडविज़न का अधिग्रहण करेगी।
बारबाडोस ने रानी एलीज़ाबेथ को अपने राज्य के प्रमुख के रूप में हटाने और अगले साल एक गणतंत्र बनने की घोषणा की है।
इंफोसिस लिमिटेड यूएस-आधारित उत्पाद डिजाइन और विकास फर्म कैलिडोस्कोप इनोवेशन का अधिग्रहण $ 42 मिलियन मे करेगा।

Previous Assignment Answers

Mattancherry Palace is located in which city? – Kochi
Ranakpur Jain Temple is situated in which Indian State? – Rajasthan
Shiv Kapur is associated with which sport? – Golf
Nordic Elephant is a bilateral joint military exercise between India and which country? – Mongolia
Who is the Union Minister of Chemicals and Fertilisers? – DV Sadananda Gowda

Assignment

Napier Museum is located in which city?
Dandeli Wildlife Sanctuary is located in which Indian State?   
Rani Rampal is associated with which sport?
Vajra Prahar is a bilateral joint military exercise between India and which country?
Who is the Union Minister of Skill Development and Entrepreneurship?

Print Friendly, PDF & Email